Το πολιτιστικό τοπίο μέσα στον χρόνο

Το πολιτιστικό τοπίο μέσα στον χρόνο

Σημαντικοί ελληνική φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού διοργανώνουν τη διημερίδα με τίτλο «Ιστορικό και πολιτιστικό τοπίο: παρεμβάσεις και διαχείριση, πρόσληψη και μετασχηματισμοί»

Το πολιτιστικό τοπίο μέσα στον χρόνο
To Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων αφιέρωσε φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, αλλά και ολόκληρη τη χρονιά στη θεματική «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία» και σε αυτό το πλαίσιο ορισμένοι από τους σημαντικότερους ελληνικούς φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού οργανώνουν μία επιστημονική διημερίδα για την ιστορία του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ), και η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού (Ε.Μ.Ν.Ε.) συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Ιστορικό και πολιτιστικό τοπίο: παρεμβάσεις και διαχείριση, πρόσληψη και μετασχηματισμοί», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης).

Η θεματολογία της διημερίδας, της δεύτερης που οργανώνεται στο θέμα «Ιστορία του Περιβάλλοντος», αφορά στη διερεύνηση των πολλαπλών όψεων της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος κατά το παρελθόν μέσω διαχρονικής και κατά το δυνατόν ευρύτερης διεπιστημονικής προσέγγισης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κριτική διερεύνηση της στάσης των κοινωνιών του παρελθόντος προς το περιβάλλον, και συγκεκριμένα στο ζήτημα του τοπίου, με έμφαση στο ελληνικό τοπίο.

Κλείσιμο
Στο πρόγραμμα εργασιών της διημερίδας περιλαμβάνονται ανακοινώσεις που αφορούν στην έννοια και την προστασία του ιστορικού και του πολιτιστικού τοπίου, το παραγωγικό τοπίο, το αστικό τοπίο, την αρχιτεκτονική τοπίου, τα τοπία τουρισμού, τις μεγάλες παρεμβάσεις στο τοπίο, αλλά και τη διαλεκτική της τέχνης με το τοπίο. Παράλληλα, θα εξεταστεί το διεθνές πλαίσιο για το ιστορικό και πολιτιστικό τοπίο καθώς και θεσμικά/νομικά ζητήματα.

Η συμμετοχή στη διημερίδα είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης