Τα αδήλωτα κεφάλαια του εξωτερικού
Tasos_karamitsos4

Τάσος Καραμήτσος

Τα αδήλωτα κεφάλαια του εξωτερικού


Το θέμα του επαναπατρισμού αδήλωτων κεφαλαίων στην Ελλάδα επανέρχεται τα τελευταία 25 χρόνια στην επικαιρότητα, αλλά πάντοτε έως σήμερα τα αποτελέσματα όποιων κυβερνητικών νόμων έχουν γίνει γι’ αυτό το ζήτημα είναι πενιχρά. Οι Ελληνες πολίτες δεν πείθονται και τόσο για τις «σταθερές και αγαθές προθέσεις» των εκάστοτε κυβερνώντων κι έτσι δεν φέρνουν τα λεφτά τους πίσω.

Σου λένε, πρώτα θα μας βάλουν να τα φέρουμε και μετά θα μας κατηγορήσουν και θα μας φορολογήσουν. Υπάρχει, μ’ άλλα λόγια, ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, το οποίο βέβαια δεν είναι και αδικαιολόγητο, αφού οι νόμοι και οι αντιλήψεις στην Ελλάδα αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.

Υπάρχει λύση άραγε ώστε να έρθουν κάποια χρήματα στη χώρα τώρα που, πρώτον, τα έχει μεγάλη ανάγκη και, δεύτερον, γιατί έφυγαν πάρα πολλά λόγω της δικαιολογημένης φοβίας για κατάρρευση τραπεζών, επάνοδο στη δραχμή κ.λπ. κ.λπ.; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τα ταμπού που διακατέχουν τόσο την ίδια όσο και όλο το πολιτικό σύστημα και να κάνει σήμερα μια νέα αρχή έστω και με τους φοροφυγάδες. Αλλωστε ο Τσίπρας έκανε τόσες νέες αρχές εφαρμόζοντας τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έλεγε τόσα χρόνια, γιατί να μη σκεφτεί διαφορετικά σήμερα;

Πρώτα απ’ όλα, λοιπόν, χρειάζεται ένας ισχυρότατος νόμος που να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπλέκουν ποινικά όσοι φέρνουν χρήματα μέσα στη χώρα, χωρίς αστερίσκους για δήθεν ξέπλυμα χρήματος και άλλα τέτοια που μπορεί εύκολα να σου προσάψει μια Αρχή και να παρακάμψει το γενικό νομικό πλαίσιο. Δεύτερον, πρέπει να θεσπιστεί μηδενική φορολογία για όσους τα φέρνουν πίσω, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα κρατήσουν στην Ελλάδα, δηλαδή να φορολογούνται με έναν μεγάλο συντελεστή μόνο αν θέλουν να τα ξαναβγάλουν έξω.

Ο λόγος της μη φορολόγησης είναι προφανής, αφού σε λίγους μήνες έρχεται το Περιουσιολόγιο. Απλά, όσοι Ελληνες φέρουν τα λεφτά τους στη χώρα ή τα βγάλουν από τα συρτάρια και τα στρώματα και τα βάλουν στις τράπεζες, σύντομα θα κληθούν να πληρώνουν έναν φόρο περιουσίας κάθε χρόνο. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να τους δελεάσεις προκειμένου να τα φέρουν μέσα, γιατί έτσι και τα δηλώσουν, το κράτος θα κερδίσει και από την ετήσια φορολογία τους.

Αντιθέτως, αν τους πεις να πληρώσουν 45% και μετά να πληρώνουν και φόρο κάθε χρόνο, δεν θα τα φέρει σχεδόν κανείς, γιατί θα υπολογίσουν ότι αξίζει το ρίσκο που παίρνουν να τα κρατήσουν κρυμμένα σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα