Εκφυλισμός
Σπύρος Γκουτζάνης

Σπύρος Γκουτζάνης

Εκφυλισμός

Σύμφωνα με  την πολιτική θεωρία το σύγχρονο κόμμα είναι ο συνδυασμός μίας οργανωτικής μηχανής και ενός πολιτικού προγράμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση και την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας, είναι ένας διαλυμένος οργανωτικός μηχανισμός που όμως έχει την κυβέρνηση αν και όχι την εξουσία. Μετά την υποχώρηση της ηγεσίας του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ως κυβέρνηση, έχει ένα αρθρωμένο πρόγραμμα, είναι το κείμενο του τρίτου μνημονίου το οποίο έχει αναλάβει την υποχρέωση να εφαρμόσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ερώτημα είναι τί περιθώριο υπάρχει για να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τον αριστερό και ριζοσπαστικό του χαρακτήρα.

Το αριστερό κόμμα πρέπει να εφαρμόζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική του μνημονίου και για να συνεχίσει να υλοποιεί την νεοφιλελεύθερη πολιτική του μνημονίου θα πρέπει να διακηρύσσει ότι είναι αριστερό κόμμα. Μοιάζει με ορισμό του παραδόξου. Και από το παράδοξο αυτό διέξοδος δεν υπάρχει, το ένα σκέλος αναιρεί το άλλο. Η πραγματικότητα εκδικείται.

Η ηγεσία λοιπόν του κόμματος, μέσα στους προσεχείς μήνες, μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου έχει μόνο έναν δρόμο, να δημιουργήσει τον οργανωτικό μηχανισμό που θα στηρίξει και θα υπηρετήσει την κυβέρνηση για την υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου. Παράλληλα λέει, θα ξεκινήσει την καμπάνια για την προσέλκυση και εγγραφή νέων μελών. Το νέο κόμμα, θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με τις μάζες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο. Μόνο που στην πλειονότητά τους ήταν μικροαστικές μάζες, που μέσα στην οργή και στην απελπισία τους αναζητούσαν αναίμακτη διέξοδο, μέσω της κάλπης και της ανάθεσης της ευθύνης. Σε αυτούς τους ψηφοφόρους θα ανοίξει τις πόρτες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Μόνο που αυτοί που θα προσέλθουν δεν θα είναι ιδεολόγοι αριστεροί, μάλλον μικροαστοί τους οποίους προσελκύει η εκάστοτε εξουσία με στόχο το αθάνατο ελληνικό βόλεμα σε θέσεις περί τον κρατικό μηχανισμό. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης κάποιο περιθώριο υπάρχει, να φύγουν οι πρώην για να έλθουν οι δικοί μας. Ήδη οι πρώτες κινήσεις γίνονται, σε όλο το φάσμα του κρατικού τομέα. Μόνο που αυτό δεν είναι αριστερά, είναι ο εκφυφιλισμός της. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK