Βρείτε αλλού «συνενόχους» κύριε Τσίπρα
plantzos_kostas

Κωστής Πλάντζος

Βρείτε αλλού «συνενόχους» κύριε Τσίπρα

«Τις τελευταίες ημέρες και ώρες καταγράφεται ένας καταιγισμός ωμών παρεμβάσεων στη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος, που για πρώτη φορά προκηρύσσεται στα 41 χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Οι συνυπεύθυνοι της καταστροφής της χώρας και του λαού κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλοιώσουν το αποτέλεσμά του, να θολώσουν και να παραποιήσουν το ξεκάθαρο ερώτημά του, απευθύνοντας στον λαό άλλον έναν εκβιασμό:

Ότι αν πουν «ΝΑΙ», δεν θα υπάρξει καμμία περαιτέρω διαπραγμάτευση

Ότι αν πουν «ΝΑΙ», θα σημαίνει ότι «δεν θέλουν να βοηθηθούν»

Κλείσιμο
Σημασία δεν έχει μόνον τι λένε, αλλά και ποιοι τα λένε

Τα λένε εκπρόσωποι της διαφθοράς και της διαπλοκής, εκείνοι  που θέλουν να φορτώσουν το χρέος στις πλάτες των νέων και των επόμενων γενεών, χωρίς να λογοδοτήσουν.

Το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ στην Ευρώπη.

Σημαίνει  περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια, εκχώρηση της κυριαρχίας και της δημοκρατίας, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, χαράτσια χωρίς τέλος.

Σημαίνει ακόμη ΝΑΙ στην υποβάθμιση της Ελλάδας από ισότιμο μέλος της Ε.Ε., σε χώρα παρία και αποικία χρέους.

Το ΝΑΙ , σημαίνει ΟΧΙ στις αντιδημοκρατικές τακτικές και πρακτικές

ΟΧΙ στους αντιευρωπαϊκούς εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα

ΟΧΙ στα τεχνητά αδιέξοδα

ΟΧΙ στην ασφυξία του λαού, με τις τράπεζες κλειστές

ΟΧΙ στην οικονομική και πολιτική υποταγή.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που αφορά το μέλλον του τόπου.

Αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν.

Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ΟΧΙ στα μέτρα και μάλιστα χωρίς κανένα αντίκρισμα εξόδου από την κρίση.

Να πείτε κι εσείς ΟΧΙ σε όλα.

Να γίνετε και εσείς ένα με αυτούς. Συνένοχοι.

Από την άλλη μεριά το ΝΑΙ δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα.

Αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα.

ΝΑΙ σημαίνει:  βιώσιμη συμφωνία, που θα δίνει λύση στο χρέος, δε θα το εκτινάζει, δε θα υπονομεύει στο διηνεκές την προσπάθειά μας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

ΝΑΙ  σημαίνει πίεση ισχυρή για μια συμφωνία  που θα οδηγεί σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χώρα ξανά στις διεθνείς χρηματαγορές, ώστε να τερματισθεί η εποπτεία και η επιτροπεία.

Μια συμφωνία που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα τιμωρήσουν, μια για πάντα, τους θύλακες της διαπλοκής που τροφοδότησαν όλα αυτά τα χρόνια το πολιτικό σύστημα.

Και θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ανθρωπιστική κρίση, θα δημιουργεί δηλαδή ένα  συνολικό δίχτυ ασφαλείας για όσους βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο εξαιτίας ακριβώς αυτών των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τόσο χρόνια στην πατρίδα μας.

Η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Θα είναι πρόσκαιρη.

Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν.

Οι καταθέσεις των πολιτών  δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών.

Σας καλώ να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης.

Να ανοίξουμε μια λαμπρή σελίδα δημοκρατίας. Και μια βέβαιη ελπίδα για μια καλύτερη συμφωνία.

Είναι η ευθύνη μας προς τους γονείς μας, προς τα παιδιά μας, προς τους εαυτούς μας.

Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία».

 
Αν κάτι σας θυμίζουν όλα τα παραπάνω, είναι λέξεις από το διάγγελμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αλέξη Τσίπρα (με τη σειρά που παρατίθενται), αφού όμως αφαιρέθηκαν πολλές λέξεις που είπαν και άλλαξα με ΝΑΙ πολλά από τα ΟΧΙ.


Γιατί να μπω σε αυτόν «σαματά»;


1.      Για να δω πώς θα ήταν αν πχ στα ψηφοδέλτιο αλλάζαμε τα ΝΑΙ με ΟΧΙ ή αν η ερώτηση στο δημοψήφισμα, αντί για «συμφωνείτε», ήταν «διαφωνείτε» (από τυπογραφικό λάθος βρε αδελφέ)... Σάμπως θα το καταλάβαινε κανείς; Θα διαβάσει έστω και ένας την ερώτηση; Όλοι πάνε κατευθείαν στην απάντηση!


2.      Για να δείξω πόσο εύκολα αλλάζουν οι ρόλοι, όταν αλλάζει η απάντηση χωρίς να αλλάζει καν η ερώτηση –γιατί έτσι εύκολα τα έχουμε όλα εμείς οι Έλληνες!


Την Κυριακή πολλοί θα πάνε κατευθείαν στην απάντηση που ο κύριος Αλέξης Τσίπρας τους λέει πως θα σημαίνει «αξιοπρέπεια» και «δημοκρατία».


Τι θα γινόταν όμως, αν –όπως ο κύριος Βαρουφάκης είπε την Κυριακή- η κυβέρνηση άλλαζε στάση και τους καλούσε να ψηφίσουν «ΝΑΙ» αντί για «ΟΧΙ» στην ερώτηση «αν συμφωνείτε με την πρόταση της 25ης Ιουνίου»; «Γερμανοτσολιάδες» τότε οι Τσίπρας-Βαρουφακής;


3.      Για να δείξω το μέγεθος της μισαλλοδοξίας που φέρνει το δημοψήφισμα, με σκοπό το «διαίρει και βασίλευε». Θα τους άρεσε άραγε σε όσους λένε ΟΧΙ και νοιώθουν πατριώτες, αν διαβάζανε πως η Ζωή και ο Αλέξης λένε «πατριώτες» μόνον όσους πουν «ΝΑΙ»;


Ο βασικός λόγος όμως που ήθελα να μιλήσω ήταν για να πω  κάτι στον κύριο Τσίπρα για τον διχαστικό λόγο που από τηλεοράσεως εκπέμπουν και ο ίδιος και η πρόεδρος της Βουλής.


«Συνένοχοι» είπε ο πρωθυπουργός και έδειξε αυτούς που ψηφίζουν, ενώ δεν βρήκε τίποτα στο διάγγελμά του να πει που να ενώνει, παρά μόνο να διχάζει το λαό τον οποίο υποτίθεται υπηρετεί.

Εκ της θέσεώς τους και μόνον (ως ο δεύτερος και τρίτος κορυφαίος θεσμικά παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο μας) αλλά και ως πολιτικοί και ως άνθρωποι, αναρωτιέμαι πώς δέχονται να εκστομίζουν  –και αν ακόμα τους γράφουν άλλοι τους λόγους τους- ότι όποιος ψηφίσει το «ΝΑΙ» ή το «ΟΧΙ» θα γίνουν και «Συνένοχοι» στο έγκλημα; Δηλαδή «μαζί τα φάγαμε» ένα πράγμα, κύριε Πρωθυπουργέ; Από εκλεκτοί και υπηρέτες τα λαού γίνατε τιμητές του, προστάτες και πάτρωνες του; Στους δανειστές κάνετε bullying με το δημοψήφισμα ή στον Λαό;

Πριν πείτε πως κάποιοι «εκβιάζουν»  τον λαό όμως, κοιτάξατε την καμπούρα σας; Προγραφές κάνετε;  Αποδίδετε προθέσεις; Κρίνετε προθέσεις; Των πάντων;

Και γιατί άραγε   δώσατε στο λαό το «δικαίωμα» να μπει στη διαδικασία να γίνει «συνένοχος», αφού τον «τρολάρετε» αν ψηφίσει το αντίθετο από αυτό που θέλετε;

Για να μην είστε εσείς «ένοχος»; Αυτά τα «ύπουλα» λέτε πως μας τα κάνουν οι ξένοι δανειστές, όχι εσείς. Προστατεύστε λοιπόν εσείς τον λαό, κάντε τουλάχιστον εσείς το σωστό, αφού κατέχετε την απόλυτη αλήθεια.

Μήπως μας πείτε κιόλας στο τέλος πως «πολύ θα θέλατε» να κάνετε το σωστό, αλλά «δεν σας αφήσανε»; Ποιοι; Ο λαός που ψήφιζε, ψηφίζει και θα ψηφίζει; Αυτός που λούζεται τα πάντα όλα –με 3ο Μνημόνιο και 7,9 δισ. νέα μέτρα;

Μα ο λαός σας έκανε και κυβέρνηση, σας έδωσε το πηδάλιο, σας έδωσε την ευθύνη και την εμπιστοσύνη του. Και καλλιεργείτε σε αυτόν ενοχικά σύνδρομα πριν ψηφίσει; Συγχαρητήρια για το νέο ήθος!

Είστε στην εξουσία αν δεν το καταλάβατε. Σε ποιον λογοδοτείτε όταν ψάχνετε συνενόχους στον λαό;  Στο υπουργικό συμβούλιο; Στη κυρία Κωνσταντοπούλου; Στην εκλογική πελατεία σας; Πρωθυπουργός α λα καρτ είστε;

Έτσι σέβεστε την λαϊκή ψήφο που πήρατε; Με «μαγκιές», έριδες και εμπόριο ελπίδας ή φόβου στο λαό; Καθόλου προχωρημένο κύριε Πρωθυπουργέ. Το κάνανε και άλλοι, το κάνουν καλύτερα από εσάς και η κυρία Κωνσταντοπούλου, η Χρυσή Αυγή και οι τραμπούκοι καταληψίες του ΚΚ. Το δοκίμασαν και τα παλαιά κόμματα, που έβαλαν τον «μπαμπούλα» της Τρόικα για να κάνουν τα δικά τους και το πλήρωσαν.

Και προς τι τόσο μίσος και τόσα ψέματα πια; Εσάς σας έβγαλε ο λαός, για να τιμωρήσετε και να διορθώσετε τα λάθη των προηγούμενων, όχι για να αρχίσετε τα δικά σας.

Μπαίνω στον πειρασμό να κάνω και εγώ «δίκη προθέσεων» κύριε Τσίπρα, χωρίς να τις ξέρω φυσικά. Να κάνω και εγώ την δική μου «ανάλυση», για το ποιοι πραγματικά είστε, τι κρύβετε στο μυαλό σας, πού οδηγούν οι τακτικές σας. Θα μου κάνετε μήνυση αν πω και δημοσιεύσω αστήριχτα πράγματα ή θα παρέμβει εισαγγελέας. Γιατί από διαψεύσεις πια, φτάνει, χορτάσαμε, τα ψέματα πάντα κοντά ποδάρια –αφού φτάσατε να τραβάτε διαψεύσεις και να βλέπετε «προβοκάτσιες» και για «κοινής λήψεως» γεγονότα, που έγιναν μπροστά στα 60 και 100 άτομα και σε τηλεοπτικές κάμερες. Ακόμα και Non Paper No2 που διαψεύδει το προηγούμενο βγάλατε. Χάθηκε η ντροπή πια;

Γιατί λοιπόν όταν κατασκευάζετε προκαταβολικά (συν-)ενόχους; Φωνάζετε για προβοκάτσια ή την ετοιμάζετε;

«Καθεστώς Κορέας, θέλετε κύριε Τσίπρα».  Αυτό θα μπορούσα να σας πω, αν ήταν του χαρακτήρα μου, για να αδικήσω και εσάς λίγο και να νοιώσετε (αν νοιώθετε) πώς κάνετε τον λαό να νοιώθει τέτοιες δύσκολες ώρες.

Αν είστε ειλικρινείς σε αυτά που λέτε, αν δεν αγαπάτε τις καρέκλες, αν είστε η Ελπίδα της  χώρας και της Ευρώπης, μην κάνετε σαν να είστε Τύραννος που φοβάται συνέχεια πως θα τον ρίξουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Διαβάστε και λίγο  Έλληνες φιλοσόφους (όχι μόνο Μάρξ και Χέγκελ) πείτε αλήθεια,  δείτε την αλήθεια: εδώ είναι οι ζωές μας, εδώ γεννάμε, εδώ μένουμε όλοι. Μη μας βάζετε να τα χωρίσουμε, παρά μόνο πείτε και δείξτε τι μας αξίζει.

Βγείτε από τον κομματικό σωλήνα που ακόμα ζείτε και δείτε τις αγωνίες ενός κόσμου που δεν έχει τις δικές σας, γιατί ζει στον πραγματικό κόσμο. Μην κρίνετε πάντα τα πάντα εξ ιδίων,  δεν τα βλέπετε πάντα όλα από εκεί που τα κοιτάτε. Κάντε άλμα, ξυπνήστε τους υπουργούς σας να κατεβάσουν αν έχουν μισή δημιουργική ιδέα (εκτός από προσλήψεις και εξυπηρετήσεις), χάστε λίγο τον ύπνο σας για τα στραβά και ανάποδα που συμβαίνουν στον τόπο αυτό και, κυρίως, ψάξτε πρώτα γύρω σας «συνενόχους» για ό,τι άλλο συμβεί, αν δεν συμβούν άμεσα αυτά.

Εκτός από το να κάνετε «υψηλή διαπραγμάτευση»,  θα δείτε πως θα σας αρέσει περισσότερο αν βοηθήσετε  τους Έλληνες να ζουν μαζί, παρά διχασμένοι και διαιρεμένοι.  Και έχετε μέλλον μπροστά σας για να μάθετε να το κάνετε –ίσως και πολύ καλά αυτό... Αρκεί να αφήσετε τις ιδεοληψίες -και για το μέλλον σας ακόμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα