Ο Στουρνάρας μίλησε
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Ο Στουρνάρας μίλησε

Είναι φυσικό όταν έχουν γίνει τόσα πράγματα μαζί να πρέπει να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οσο κι αν η πολιτική πλευρά στην Ελλάδα δέχεται διαδοχικά σοκ από αυτά που γίνονται, τόσο είναι μια ευκαιρία για την οικονομία να ακολουθήσει το crash course που προσφέρεται

Την ημέρα που οργίασε η απαισιοδοξία για το χρηματοδοτικό κενό, και πρέπει να παρατηρήσει κανείς την ειλικρινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη ρευστότητα, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε το απλό: ότι για να βρούμε τα κεφάλαια και να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις πρέπει να επισπεύσουμε την αξιολόγηση με τους εταίρους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει κλείνοντας το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης μια σημαντική προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα κρατώντας 4 πράγματα:

- Τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που σημαίνει απελευθέρωση πόρων.
- Την αποτροπή νέων μέτρων λιτότητας, την επαναφορά της ατζέντας στο Εργασιακό στο γήπεδό της και την αποτροπή μέτρων για το Ασφαλιστικό, τουλάχιστον προσωρινά.
Κλείσιμο
- Τη δέσμευση για νέες αποτελεσματικές κινήσεις στη φορολογία με στόχο να συλλάβει φορολογητέα ύλη. Το στοίχημα είναι μεγάλο και θα κριθεί αυστηρά.
- Το άνοιγμα για τη συνέχεια της ατζέντας της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Παράλληλα, όμως, το e-mail Βαρουφάκη ανοίγει το παιχνίδι για τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση των αγορών, ενώ δεσμεύεται σε σημαντικό βαθμό για διαρθρωτικές αλλαγές, απελευθέρωση σε επαγγέλματα και αγορές, κίνητρα για ιδιωτικά κεφάλαια και σεβασμό της κοινοτικής νομοθεσίας σε κρίσιμους τομείς όπως το Ενεργειακό. Αυτά δεν είναι αντικοινωνικά μέτρα.

Ολα αυτά δεν είναι εκτός του πλαισίου που οι εταίροι-πιστωτές θα θέσουν στη διαπραγμάτευση. Από την άλλη πλευρά, είναι αναμενόμενο αυτοί να μας πιέσουν να επισπεύσουμε σε πολλά επίπεδα τις αποφάσεις μας προκειμένου να μας χρηματοδοτήσουν για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Και εδώ φαίνεται η συνετή στάση Τσίπρα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ο οποίος αποδέχτηκε τις υποχρεώσεις, πήρε αποφάσεις προς εξομάλυνση του χρηματοοικονομικού συστήματος που έχει διαταραχθεί από την προεκλογική περίοδο και δεν σπεκούλαρε με τρόπο επικίνδυνο τη λαϊκή εντολή για παραμονή στο ευρώ.

Αυτοί που βιάζονται να μιλήσουν για κωλοτούμπες ας κάτσουν να σκεφτούν τι θα σήμαιναν άλλες επιλογές στις αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής. Τώρα, όμως, είναι η ώρα της ρεαλιστικής εφαρμογής και εκεί μίλησε ο Στουρνάρας.

Ας ετοιμάσουν λοιπόν τον νόμο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ας δώσουν το στίγμα ότι ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει «δεν πληρώνω» στους φορολογουμένους και ας δουν τι θα κάνουν με τα προϋπολογισθέντα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μπορεί να συζητάμε επί ώρες κάνοντας πολιτική ανάλυση, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει τι σημαίνει χτίσιμο αξιοπιστίας, επιστροφή εμπιστοσύνης, επιστροφή των τραπεζών στην ΕΚΤ και των κεφαλαίων των καταθετών και κυρίως διαφύλαξη της θετικής πορείας της οικονομίας παρά το χαμένο έδαφος.

Μόνο έτσι η σημερινή κυβέρνηση θα εκφράσει πραγματικά το 85%, θα μηδενίσει οριστικά το πολιτικό ρίσκο και θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις του κοινωνικού μερίσματος μέσα από μια οικονομία ευρωπαϊκή, που θα δώσει απάντηση στο κλεπτοκρατικό σύστημα των ημετέρων. Οι ιδεοληπτικοί ας πάνε σπίτια τους!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ