Τρύγος και γίδα βραστή στα μοδάτα κτίρια του Lakis

Τρύγος και γίδα βραστή στα μοδάτα κτίρια του Lakis

Τα αμπέλια του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα αναβιώνουν τις παλιές καλές εποχές του LAK, αυτή τη φορά όχι για την εισαγωγή ρούχων και κομματιών υψηλής ραπτικής, αλλά για την παραγωγή... κρασιού! Το όλο εγχείρημα συντονίζει ο Γιάννης Νανούρης, γνωστός από τα «Νanou Donuts», που έχουν κατακλύσει όλη την επικράτεια

Τρύγος και γίδα βραστή στα μοδάτα κτίρια του Lakis
Στα κτήματα της Κάντζας οι εργάτες πάνε κι έρχονται, τα κοφίνια γεμίζουν με σταφύλια και ένας ναξιώτικος σύλλογος τραγουδά νησιώτικα τραγούδια για να συνοδεύσει τη διαδικασία του τρύγου. Οι εγκαταστάσεις 40 στρεμμάτων, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η εισαγωγική εταιρεία LAK του Λάκη Γαβαλά, μετά από έξι χρόνια σιωπής και εγκατάλειψης απέκτησαν ξανά ζωή. Δεκάδες κιλά σταφύλια μοναδικής γαλλικής ποικιλίας μαζεύονται και τοποθετούνται σε τελάρα και καλάθια για να ακολουθήσουν τη διαδρομή προς το πατητήρι.



Κλείσιμο
«Σε αυτόν τον αμπελώνα έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές. Την εποχή που υπήρχαν τα γραφεία μας εδώ, κλαδεύαμε, μαζεύαμε σταφύλια, ενώ την ημέρα του τρύγου χαιρόμασταν όλοι μαζί τη διαδικασία», λέει ο Λάκης Γαβαλάς

To γενικό πρόσταγμα δίνει ο Γιάννης Νανούρης, ένας άνθρωπος που έφερε τα πάνω κάτω στην εγχώρια αγορά των ντόνατς, ανοίγοντας πριν από μερικά χρόνια τη γνωστή αλυσίδα «Νanou Donuts», που αυτή τη στιγμή αριθμεί πάνω από 100 καταστήματα στην επικράτεια. «Είναι περίεργο που ανέλαβα το αμπέλι ιδιοκτησίας Λάκη Γαβαλά χωρίς να γνωρίζω τον ίδιο προσωπικά», αναφέρει ο κ. Νανούρης αποκλειστικά στο «thema people» και προσθέτει: «Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν έχουμε συναντηθεί ούτε μία φορά. Εμαθα ότι υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο αμπέλι στον συγκεκριμένο χώρο και μέσω ενός φύλακα του κτήματος που γνώριζα του έκανα πρόταση να το αναλάβω καθαρά από χόμπι και με διάθεση φροντίδας. Εχω σπουδάσει χημικός τροφίμων και αγαπώ τη διαδικασία δημιουργίας του κρασιού, οπότε χάρηκα που θα μπορούσα να συνδυάσω την παραγωγή οίνου με την αναγέννηση του κτήματος. Αυτό ακριβώς και έγινε!».



Παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Νανούρης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως «ο βασιλιάς του ντόνατς», εξειδικεύεται στα διαδραστικά μέσα κρασιών και στις ποικιλίες αμπέλου που ταυτίζονται με την Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Νανούρης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως «ο βασιλιάς του ντόνατς», εξειδικεύεται στα διαδραστικά μέσα κρασιών και τις ποικιλίες αμπέλου που ταυτίζονται με την Ελλάδα. «Αλλο τα ντόνατς που αποτελούν την επιχειρηματική μου δραστηριότητα κι άλλο το κρασί που είναι χόμπι, μανία και μεγάλη αγάπη. Χαίρομαι που ο κ. Γαβαλάς, ένας πρωτοπόρος άνθρωπος της μόδας, δέχτηκε να μου προσφέρει προς καλλιέργεια τον μοναδικής ποιότητας αμπελώνα του προκειμένου αυτός ο παράδεισος να εξακολουθεί να βγάζει ένα από τα καλύτερης ποιότητας κρασιά που υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι εκπληκτικό ότι για τις εξαιρετικές ποικιλίες που υπάρχουν ο κ. Γαβαλάς είχε φέρει μέχρι και οινολόγους από το Παρίσι προκειμένου να φυτέψουν την ποικιλία Tanant».




Ο Λάκης δεν κρύβει τη χαρά του
Η παροχή του αμπελώνα του Λάκη Γαβαλά στον Γιάννη Νανούρη έγινε άνευ οικονομικού αντιτίμου για έναν και μοναδικό λόγο. «Δεν ήθελα να βλέπω τον αμπελώνα μου να ρημάζει», αποκαλύπτει ο γνωστός σχεδιαστής. «Τη γη, όταν την αφήνεις, σε αφήνει. Ηδη τα κτήματα είχαν υποστεί μεγάλη φθορά, καθώς δεν έχουν ρεύμα και νερό και επομένως η πρόταση του κ. Νανούρη λειτούργησε καταλυτικά για να εξακολουθήσουν τα αμπέλια μας να παράγουν. Σε αυτόν τον αμπελώνα άλλωστε έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές. Την εποχή που υπήρχαν τα γραφεία μας εδώ, κλαδεύαμε, μαζεύαμε σταφύλια, ενώ την ημέρα του τρύγου χαιρόμασταν όλοι μαζί τη διαδικασία, καθώς στον νου και στην καθημερινότητά μας είχε καταχωρηθεί ως γιορτή. Φορούσαμε ποδιές και συμμετείχαμε σε μια διαδικασία που μας απελευθέρωνε έστω και για λίγο από τα επιχειρηματικά προβλήματα και τους τζίρους.



«Φέτος η σοδειά μεγάλωσε και τα μπουκάλια που θα βγάλουμε προορίζονται για ιδιοχρησία, αλλά και για πολύ καλούς φίλους. Κάποιοι έχουν βγάλει ήδη ποτήρι και περιμένουν με αγωνία το Sauvignon Blanc», αναφέρει ο Γιάννης Νανούρης

Ηταν μια γιορτή, κάτι σαν πανηγύρι. Είχαμε φέρει για να τραγουδήσει και να μας συντροφεύσει στον τρύγο από τον Γιώργο Μάγκα μέχρι την Εφη Θώδη!», θυμάται ο Λάκης. Και ο Γιάννης Νανούρης, όμως, δεν πάει πίσω. Ο σύλλογος από τη Νάξο έλεγε τοπικά τραγούδια την ώρα που τα σταφύλια έπαιρναν θέση στα καλάθια, ενώ κατσαρόλες με γίδα βραστή θύμιζαν ότι το μενού στη συγκομιδή των σταφυλιών δεν μπορεί παρά να είναι ελληνικό και άκρως παραδοσιακό. Πίσω στις χρυσές εποχές του Λάκη Γαβαλά, το ομώνυμο κρασί του είχαν γευτεί τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μόδας. Από τους Dolce&Gabbana μέχρι τους Dsquared, αλλά και σχεδιαστές του oίκου Burberry. «Τότε βγάζαμε αρκετό  κρασί, το οποίο εμφιαλώναμε σε ωραία μπουκάλια και τα προσφέραμε ως δώρο σε φίλους και στενούς συνεργάτες από το εξωτερικό», λέει ο ίδιος.



Ποιος είναι ο Mr Νanou
Δραστήριος επιχειρηματίας, με καταγωγή από τη Νάξο, ο Γιάννης Νανούρης στερήθηκε πολλά στην παιδική του ηλικία, καθώς ο οικοδόμος πατέρας του τα έφερνε δύσκολα βόλτα. Η ιδέα για τα ντόνατς τού ήρθε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στα TEI Τροφίμων. Ο Γιάννης είχε έναν θείο που εργαζόταν σε μεγάλη εταιρεία ντόνατς στις ΗΠΑ. Του ζήτησε, λοιπόν, να του στείλει κάποιες συνταγές ντόνατς με αμιγώς ελληνικά υλικά. Κάπως έτσι ξεκίνησε μετά από λίγο καιρό το πρώτο του μαγαζί «Νanou» στον Γέρακα. Οταν μετά από χρόνια κάποιοι συγγενείς του τού ζήτησαν βοήθεια, εκείνος τους πρόσφερε τη δυνατότητα για franchise. Ετσι, σήμερα υπάρχουν 113 καταστήματα «Nanou Donuts» σε όλη την Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο: ανοίγουν μόνο για 3,5 ώρες καθημερινά, στις οποίες πραγματικά ξεπουλάνε.



Οι εγκαταστάσεις 40 στρεμμάτων, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η εισαγωγική εταιρεία LAK του Λάκη Γαβαλά, μετά από έξι χρόνια σιωπής και εγκατάλειψης απέκτησαν ξανά ζωή. Δεκάδες κιλά σταφύλια μοναδικής γαλλικής ποικιλίας μαζεύονται και τοποθετούνται σε τελάρα και καλάθια για να ακολουθήσουν τη διαδρομή προς το πατητήρι

Ο Γιάννης Νανούρης αναφέρει: «Υπήρχε μια έξυπνη ιδέα, ένα σωστό προϊόν και μια καλή τιμή, καθώς, σπάζοντας τα μέχρι τότε δεδoμένα της αγοράς, τα ντόνατς μας δεν ξεπερνούν σε τιμή τα 80 λεπτά για τα καταστήματα της Αττικής. Ξαφνικά και από τη μια στιγμή στην άλλη όλοι άρχισαν να μιλούν για εμάς. Σήμερα μπορούμε να παινευτούμε ότι έχουμε γλυκάνει Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τα ντόνατς μας έχουν μπει στα σχολεία και έχουν αγαπηθεί και από τα μικρά παιδιά». Πέρα από την αγάπη του για τα ντόνατς, ο Γιάννης λατρεύει τις κόρες και τα εγγόνια του, αλλά και το κρασί. «Φέτος η σοδειά μεγάλωσε και τα μπουκάλια που θα βγάλουμε προορίζονται για ιδιοχρησία αλλά και για πολύ καλούς φίλους. Κάποιοι έχουν βγάλει ήδη ποτήρι και περιμένουν με αγωνία το Sauvignon Blanc μας», λέει χαμογελώντας ο Γιάννης Νανούρης!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης